Обама посрещна в Белия дом четирима нобелови лауреати, но без Боб Дилън
Обама посрещна в Белия дом четирима нобелови лауреати, но без Боб Дилън / БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама прие в Овалния кабинет на Белия дом четирима нобелови лауреати, но певецът Боб Дилън, удостоен с тазгодишната награда за литература, не бе сред тях, предаде Асошиейтед прес.

Барак Обама поздрави Боб Дилън за Нобеловата награда

Дилън няма да отиде и на тържественото връчване на наградата в Стокхолм. Съобщено бе, че той може би ще замине за там догодина и тогава да изнесе и Нобеловата си лекция.

Обама посрещна в Белия дом четирима нобелови лауреати но без Боб Дилън
netinfo
Още преди срещата на Обама говорителят на Белия дом Джош Ърнест предупреди журналистите, че Дилън няма да бъде на събитието. Говорителят каза, че Дилън не е обяснил защо не може да дойде, но добави, че певецът и Обама са се срещали в миналото.

Изборът на нобеловия лауреат за литература се възприема нееднозначно

През 2012 г. Обама връчи на Дилън президентския Медал на свободата.

В срещата, организирана по традиция от Обама, участваха Дънкан Холдейн и Джей Майкъл Костерлиц, получили тази година Нобелова награда за физика, Оливър Харт, отличен за постижения в икономическите науки, и Джей Фрейзър Стодарт, получил наградата за химия.

Обама посрещна в Белия дом четирима нобелови лауреати но без Боб Дилън
netinfo
Обама използва повода да напомни, че САЩ са уникални със способността си да привличат таланти от цял свят, които да учат в техните университети. Президентът каза, че работата на лауреатите ще доведе до създаването на нови продукти и технологии, ще вдъхнови бъдещи изследователи и учени.

Източник: БТА