Норвегия отваря остров Ютьоя за медиите
Норвегия отваря остров Ютьоя за медиите / снимки: БГНЕС, архив

Норвегия отваря за журналисти остров Ютьоя, където през юли масовият убиец Андерш Беринг Брайвик отне живота на 69 души, съобщи Асошиейтед прес.

Полицията затвори острова (40 км северозападно от столицата Осло) след атентатите на 22 юли, когато Брайвик взриви кола-бомба пред сградата на правителството в Осло и уби 8 души.

21-годишният Адриан Пракон, оцелял при нападението, заяви, че отварянето на острова за посетители е важно, за да могат хората да разберат какво се е случило там. Над 100 журналисти и фотографи ще посетят острова. Те ще стигнат с корабче до Ютьоя, където над 500 членове на младежкото крило на Норвежката работническа партия бяха на летен лагер, когато Брайвик започна масова стрелба.

Норвежкият министър на правосъдието Кнут Стурберге изрази съжаление за грешките в реакциите на властите на убийството на 77 души, извършено от Брайвик през юли, съобщава Ройтерс и БТА. "Всички ние, включително аз, трябва да изразим съжаление за грешките", заяви Стурберге за в. "Афтенпостен".

Полицията е най-остро критикувана заради времето, което й е било необходимо, за да арестува Брайвик след първите съобщения за стрелба на остров Ютьоя.

Стурберге пое отговорност за пропуските, включително невярната информация, предоставена от полицията на някои от семействата на жертвите, но изтъкна, че няма намерение да подаде оставка.

Норвегия отваря остров Ютьоя за медиите
netinfo