Никой няма да разцепи народа на Украйна, отсече президентът
Никой няма да разцепи народа на Украйна, отсече президентът / снимка: БГНЕС

Трудните процеси в Украйна са изпит, на който народът трябва да демонстрира държавна зрялост, вътрешно единство и толерантност. Това заяви президентът Виктор Янукович в обръщение по повод Деня на eдинството и свободата на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Държавният глава изрази убеденост, че "Украйна ще излезе по-силна и по-калена от политическите и икономическите изпитания". Киев продължава да гради политиката си върху националните интереси, геополитическия баланс и хуманните ценности; "наша цел са справедливостта, благосъстоянието, свободният живот в една свободна страна", увери той, пише БТА.

Тази година започва вторият етап от модернизацията на Украйна, изтъкна Янукович. Като основни акценти той посочи "стремежа към по-висока ефективност на държавата, последователната политика, насочена към социална справедливост, създаването на модерна конкурентоспособна икономика".

"Различни сме, но сме единни. И никой няма да успее да ни скара или разедини. Убеден съм, че всички споделяме едни и същи ценности и приоритети - демокрацията, правовата държава, модернизацията на всички сфери от обществения живот. И тъкмо върху тези приоритети ще изградим политически диалог", обеща Янукович.

Той прогнозира, че 2014 г. "ще стане година на взаимно разбирателство и откровен разговор за общото ни бъдеще между представители на различни политически сили и на гражданското общество".

Президентът подчерта, че разбира и подкрепя желанието на хората да живеят в свободна, справедлива, силна и богата Украйна. "И ще сторя всичко, за да реализирам тези стремежи", заяви той. Националното единство е от решаващо значение, за да се утвърди Украйна като свободна европейска държава, отбеляза Виктор Янукович.