Нелсън Мандела ще почива в земята на своите предци
Нелсън Мандела ще почива в земята на своите предци / снимка: Gulliver/Getty Images

Под звуците на маршове, изпълнени от военен оркестър, ковчегът с тялото на Нелсън Мандела, положен върху оръдеен лафет и покрит с националното знаме на Република Южна Африка, бе докаран в огромния градински павильон , изграден за погребалната церемония на известния борец срещу апартейда.

Официалната й част, започнала с религиозна песен, ще продължи два часа. След това останките ще бъдат предадени на краля на племето тембу, за да бъдат погребани според неговите традиции, информират световните агенции.

Първият чернокож президент на РЮА почина на 5 декември на 95-годишна възраст и от самата му кончина край тялото непрекъснато бдеше негов роднина, за да насочва духа на покойния, както повеляват племенните вярвания.

Церемонията, започнала около 08.15 ч. местно време (06.15 ч. по Гринуич), се излъчва директно по телевизията - гигантски екрани са монтирани из цялата страна. Тя се провежда в присъствието на 4500 души в семейното имение в село Куну - Източната Капска провинция, където Мандела е прекарал детството си и където се установи след оттеглянето си от политиката, съобщи Франс прес.

След религиозния химн "Лизалис индига лахо" ("Изпълни обещанието си") бе изпълнен националният химн "Нкоси сикелел' иафрика" ("Боже, благослови Африка").

В кратко слово президентката на управляващата партия Африкански национален конгрес Балека Мбете възхвали Мандела като "човека, който изтръгна страната от робството и я поведе към днешния ден на Южна Африка".

Под купола са събрани и други лидери на АНК, които танцуваха и пяха заедно с членове на Лигата на жените в очакване на ковчега с тялото, пристигнал под звуците на 21 топовни залпове, посочва АФП, цитирана от БТА. Освен африкански лидери начело с президента на РЮА Джейкъб Зума агенцията споменава сред присъстващите приятели на Мандела световните лидери и видни личности - принц Чарлз, бивши министри, американския правозащитник Джеси Джексън.

Ковчегът на Мандела бе посрещнат вчера от краля на племето тембу Буелехая Далиндебо и племенните вождове, напомня ИТАР-ТАСС. Според традицията на народа кхоса, в който влиза племето тембу, те известиха предците за пристигането на своя съплеменник. Кралят на три пъти изрече клановото име Далибунга, получено от бившия лидер на РЮА след ритуалното му въвеждане в мъжката част на племето на 16-годишна възраст. Последва традиционният възглас на вождовете: "Добре дошъл у дома, Мандела."

Преди пристигането на ковчега в селото бе заклан бик съгласно ритуала на племето тембу. След погребението на Мандела днес ще се извърши обред за пречистване, на който ще бъде заклана овца.

След 10 дни национален траур в РЮА и официални възпоменания от международен мащаб останките на Мандела ще бъдат положени в земята там, където бе пожелал - край гробовете на неговите родители и на три от децата му в Куну. Ще присъстват само най-близките му хора - около 450 души.