Напрежението във в. „Шарли ебдо” нараства
Напрежението във в. „Шарли ебдо” нараства / снимка: БГНЕС, архив

След атентата от януари тази година, когато двама ислямисти убиха 12 души в редакцията му, в. „Шарли ебдо” получи дарения в размер на 30 млн. евро, но очевидно парите не носят щастие и напрежението в изданието нараства, посочва френското издание „Сюдуест”.

Нападенията в Париж подхраниха конспиративни теории

Водещият карикатурист на „Шарли ебдо” Люз вече каза, че повече няма да рисува карикатури на пророка Мохамед. Той беше автор на карикатурата на пророка на първа страница на първия брой на изданието след атентата, така наречения Брой на оцелелите.

Според добре запознати източници Люз, който твърди, че вече не се интересува да рисува карикатури на пророка Мохамед, всъщност е информирал ръководството на „Шарли ебдо”, че напуска през септември.

Ал Кайда обяви Франция за враг номер едно на исляма

На 21 май Люз ще публикува албума си „Катарзис”, в който се връща върху драмата от януари и върху съмненията си относно рисуването.

Карикатуристът стана напоследък обект и на яростни нападки от Жанет Буграб, приятелката на карикатуриста Шарб, главен редактор на „Шарли ебдо”, който беше убит при нападението през януари. Буграб нарече Люз посредствен тип и каза, че той дължи оцеляването си през януари на лош махмурлук.

Същевременно журналистката на „Шарли ебдо” Зайнеб Разауи беше привикана за разговор с ръководството, последен етап преди уволнението. Мотивите за тази мярка не се съобщават. През април Зайнеб, Люз и още тринадесет служители на вестника поискаха ново ръководство на изданието и да получат статута на пълноправни акционери в него.

Зайнеб, която е френско-мароканска гражданка, и съпругът й са обект на заплахи от ислямисти в социалните мрежи и са принудени да живеят под прикритие.

Днес 40% от акциите на „Шарли ебдо” са собственост на родителите на Шарб, 40% се държат от карикатуриста Рис, новия директор по публикацията, ранен в рамото по време на атентата, а 20% са в ръцете на финансовия директор Ерик Порто.

Източник: БТА