Напрежението в Кайро след обръщението на Мубарак се повишава
Напрежението в Кайро след обръщението на Мубарак се повишава / снимки: Reuters

Едва започнало да стихва, политическото напрежение в Кайро рязко се повиши след изказването на президента Хосни Мубарак, съобщи ИТАР-ТАСС. Опозицията, разгневена от факта, че въпреки очакванията Мубарак не излезе в оставка, свиква след петъчната молитва голяма демонстрация, твърдейки, че президентът все пак ще трябва да изпълни исканията им.

Десетки хиляди демонстранти се стичат на площад "Тахрир" в центъра на Кайро за нов голям протест срещу египетския президент Хосни Мубарак, предаде Франс прес. Някои от хората, които прекараха нощта на площада, превърнал се в символ на протестното движение, спяха в палатките си, други се бяха събудили рано и скандират лозунги срещу Мубарак. "След 30 години сме уморени да слушаме едно и също. Единственото, което искаме да чуем, е, че той ще се оттегли", обобщи един демонстрант.

Напрежението в Кайро след обръщението на Мубарак се повишава
netinfo

Офицер от египетската армия, който се присъедини към протестите на площад Тахрир в Кайро, каза, че 15 военни от среден ранг са преминали на страната на демонстрантите, предаде Ройтерс. "Движението за солидарност на въоръжените сили с народа започна", каза майор Ахмед Али Шуман малко след утринната молитва. По думите му 15 военни с чин от капитан до подполковник са се присъединили към народната революция. Той добави, че офицерите ще говорят пред протестиращите след обедната молитва.

Шуман каза пред множеството на площад Тахрир, че е предал оръжието си и се присъединява към протеста с искане за незабавно прекратяване на 30-годишното управление на президента Хосни Мубарак. Шуман бе понесен на ръце от протестиращите, които скандираха, че народът и армията са единни.

Военни се разположиха по улиците и заеха мястото на полицията, която се оттегли след неуспеха да потуши протестите на 28 януари. Въоръжените сили разположиха десетки танкове и бронетранспортьори около площада и ключови сгради, но обещаха да не стрелят по демонстрантите.

В мрежата Facebook се множат призивите за организиране на шествие до президентския дворец. Около две хиляди души още през нощта тръгнаха към охраняваната от армията президентска резиденция „Ел Уруба”, откъдето Мубарак се обърна към нацията.

Демонстрантите на площад „Тахрир” избухнаха в гняв след обръщението на президента Мубарак, който обяви, че остава на поста до изборите през септември и предава част от пълномощията си на вицепрезидента Сулейман, съобщиха АФП и ДПА. Някои от демонстрантите размахваха обувките си (тежка обида в мюсюлманския свят) срещу екрана, на който се излъчваше обръщението, докато други викаха „Махай се!” и „Долу, долу Хосни Мубарак!”. Някои протестиращи призоваваха за обща стачка и настояваха армията да се присъедини към бунта: „Египетски войници, сега трябва да се избира - режима или народа”, викаха те.

Напрежението в Кайро след обръщението на Мубарак се повишава
netinfo


„Египет ще се взриви. Сега армията трябва да спаси страната”, заяви в сайта за микроблогове Twitter египетският опозиционер Мохамед ел Барадей, малко след като Хосни Мубарак обяви, че предава пълномощията на вицепрезидента, но без да се оттегля от президентския пост, съобщи АФП. „Призовавам египетската армия да се намеси незабавно, за да спаси Египет. На карта е поставено доверието в армията”,  заяви Ел Барадей.

Пред телевизия Си Ен Ен той разкритикува „мащабната измама” от страна на египетския президент. „Хората тук са изумени. Те са много разгневени и много се страхувам, че това може да прерасне в насилие”, заяви Ел Барадеи от Кайро. Той обвини Мубарак, че застрашава бъдещето на страната си само и само да остане на власт. „Унизително е президент да няма власт, той обаче иска да остане президент. Това е смайващата ситуация”, отбеляза бившият шеф на МААЕ. „Сулейман е само едно продължение на Мубарак. Двама близнаци и нито един от тях не е приемлив за народа”, добави той.

Късно снощи Мубарак обяви, че делегира пълномощията си на вицепрезидента Омар Сулейман, но остава президент до президентските избори през септември. Двусмислеността на това положение предизвика объркване по света. Европейските страни и САЩ, които очакваха Мубарак да съобщи, че се оттегля, дори не успяха веднага да реагират с коментар.

Решението на Мубарак означава, че в течение на няколко месеца Сулейман ще представлява Египет на световната сцена и ще осъществява вътрешната политика, а президентът ще остане гарант на конституцията, която не позволява на вицепрезидента, изпълняващ президентски функции, да разпуска парламента и правителството, нито да внася поправки в самата конституция, уточнява БТА. В речта си Мубарак потвърди, че няма да се кандидатира за нов президентски мандат, призна, че правителството му е допускало грешки и че исканията на демонстрантите са легитимни и изрази съжаление за жертвите на 17-дневните протести.

„Никога не съм се поддавал на чужд диктат, винаги съм пазел мира и съм работел за Египет и стабилността му. Никога не съм се стремял към властта”, каза Мубарак и заяви, че иска да бъде погребан в Египет, отбелязва АФП.

Напрежението в Кайро след обръщението на Мубарак се повишава
netinfo