Най-малко 60 военни загинаха при самоубийствен атентат в Сана
Най-малко 60 военни загинаха при самоубийствен атентат в Сана / снимка: Reuters

Най-малко 60 души бяха убити при самоубийствен атентат срещу войници в столицата на Йемен Сана, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на дубайската сателитна телевизия Ал Арабия.

Всички жертви са военни. Много войници са откарани в болница в тежко състояние. Лекарите не изключват възможността броят на убитите да продължи да нараства.

Мишена на нападението са били войници, които тренирали за военен парад утре по случай националния празник на Йемен - Деня на националното единство - на който страната отбелязва повторното си обединение преди 22 години. Атентаторът самоубиец е бил облечен във военна униформа, посочва БТА.

Районът е "осеян с парчета човешка плът", разказа очевидец, цитиран от Франс прес.

АФП отбелязва, че това е първият атентат от толкова голям мащаб след идването на власт през февруари на новия йеменски президент Абд Рабу Мансур Хади, който обеща още при встъпването си в длъжност да се бори безмилостно срещу Ал Кайда. До момента никой не е поел отговорност за нападението, но представители на властите и на армията не изключват атаката да е извършена именно от йеменския клон на терористичната мрежа, няколко от чиито лидери бяха убити през последните месеци, посочва ИТАР-ТАСС.

Йеменските сили за сигурност започнаха на 12 май голяма офанзива срещу Ал Кайда с цел възвръщане на контрола над градове в южната част на страната, които бяха превзети от терористичната мрежа.

От началото на операцията по данни на Франс прес са били убити 227 души, сред които 158 бойци на Ал Кайда, 34 военни, 18 сътрудници на армията и 17 цивилни.

Най-малко 14 души са загинали при последните сражения за град Джаар снощи и тази сутрин. Убити били 11 бойци на Ал Кайда и трима военни.