Нагорни Карабах: И дете е сред жертвите на сраженията
85742
Нагорни Карабах: И дете е сред жертвите на сраженията
Нагорни Карабах: И дете е сред жертвите на сраженията
  • Нагорни Карабах: И дете е сред жертвите на сраженията
  • Нагорни Карабах: И дете е сред жертвите на сраженията

Тежки сражения избухнаха в оспорвания между Армения и Азербайджан район Нагорни Карабах. И двете страни съобщават за жертви, а военните министерства излязоха със съобщения, в които взаимно се обвиняват за настъпателни действия.

Русия започна консултации със страните от Минската група към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за недопускане на ескалация на напрежението. Съпредседателите на Минската група ще обсъдят ситуацията на среща във Виена идната седмица.

Войната за Нагорни Карабах - анклав в Азербайджан, контролиран от арменски сили и местни етнически арменци, започна през 1991 г., след разпадането на Съветския съюз. В нея загинаха около 30 000 души.

През 1994 г. огънят бе прекратен, но в преговорите за уреждане на конфликта няма напредък. Азербайджан, който има значителни петролни залежи и чийто бюджет за отбрана е по-голям от целия бюджет на Армения, периодично заплашва, че ще превземе със сила сепаратисткия Нагорни Карабах, ако преговорите не дадат резултат.

През изминалата нощ в региона Нагорни Карабах избухнаха сражения.  Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че през нощта арменските сили са нападнали позициите на азербайджанската армия с масиран обстрел на артилерията, миномети и други едрокалибрени оръжия.

Тежки боеве с артилерия и танкове избухнаха в Нагорни Карабах (ВИДЕО)

От своя страна Армения и непризнатата Нагорнокарабахска република обвиниха азербайджанските сили в настъпление в оспорвания регион.

Военното министерство на Азербайджан съобщи, че в зоната на конфликта са загинали 12 военнослужещи от въоръжените сили на страната, както и че е бил свален един хеликоптер МИ-24, а един танк е бил изваден от строя. И двете бойни машини са били на азербайджанската армия.

Едно дете е загинало, а други две са ранени в резултат на ракетни обстрели в мирни населени места в Нагорни Карабах, заявиха от министерството на отбраната на непризнатата Нагорнокарабахска република.

Путин зове за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

Президентът на Армения Серж Саркисян е свикал на заседание съвета за национална сигурност на страната. Държавните структури на Армения с всичките си възможности са готови да предприемат необходимите мерки по стабилизацията на страната, заяви по-рано министър-председателят на страната Овик Абрамян.

Русия следи развитието на обстановката и призовава за прекратяване на огъня, съобщиха от Външно министерство.

"Призоваваме страните към сдържаност и незабавно да се откажат от каквото и да е насилие. Русия вече пристъпи към консултации в партньорите и съпредседателите и партньорите от минската група за действие, които да не допуснат ескалация на конфликта", каза говорителят на министерството Мария Захарова.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е провел телефонен разговор с колегите си от Армения и Азербайджан във връзка с изострянето на карабахския конфликт. В рамките на разговора е била подчертана необходимостта за „неотложни мерки за стабилизирането на ситуацията в конфликтната зона".

Тежки боеве в Нагорни Карабах, Азербайджан установи контрол над редица селища

Следващата седмица съпредседателите на минската група на ОССЕ ще обсъдят ситуацията около Нагорни Карабах. Консултациите с участие на тройката съпредседатели и германското действащо председателство на ОССЕ ще преминат във Виена.

Русия ще бъде представена от съпредседателя и емисар по особените поръчения Игор Попов, Франция от Пиер Андрие, а САЩ от Джеймс Уорлик.

Минската група на ОССЕ по Нагорни Карабах бе създадена през 1992 г. Нейни постоянни членове са Беларус, Германия, Швеция, Италия, Финландия, Турция, Армения и Азербайджан, а също така „тройката" на страните съпредседатели по ротационен принцип на организацията.