Путин зове за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах
Путин зове за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах / БГНЕС, архив

Руският президент Владимир Путин е дълбоко обезпокоен от съобщенията за възобновяване на бойните действия в Нагорни Карабах, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Президентът призовава страните в конфликта незабавно да прекратят огъня и да проявяват сдържаност, добави Песков.

В рамките на усилията на Русия по нормализиране на обстановката в Нагорни Карабах външният министър Сергей Лавров е разговарял с колегите си от Армения и Азербайджан и ги е призовал да повлияят за прекратяване на насилието, съобщи външното министерство.

Тежки боеве с артилерия и танкове избухнаха в Нагорни Карабах (ВИДЕО)

Страните по конфликта се обвиняват взаимно в нарушение на примирието, припомня ТАСС. Министерството на отбраната на Армения съобщи за ожесточени сблъсъци между азербайдажанската армия и силите на непризнатата република Нагорни Карабах. Азербайджанското министерство на отбраната съобщи, че Армения е подложила на интензивен артилерийски обстрел населени места в зоната на конфликта.

Във връзка с изострянето на конфликтната ситуация руският министър на отбраната Сергей Шойгу е провел спешни телефонни разговори с арменския си колега Сейран Оханян и с министъра на отбраната на Азербайджан генерал-полковник Закир Хасанов. Те са обсъдили нуждата от неотложни мерки за стабилизиране на ситуацията в зоната на конфликта, съобщава пресслужбата на руското министерство на отбраната.

Източник: БТА