Спасителни екипи продължават да издирват оцелели след вчерашното тежко земетресение с магнитуд от 7,5, което удали Южна Азия и причини сериозни щети в Пакистан и Афганистан. В същото време се увеличава и броят на жертвите, които вече са повече от 300 души.

Пакистански военни самолети стигнаха до оцелели в отдалечени планински райони 24 часа след труса, но има опасения, че хиляди хора бедстват на недостъпни места, предаде ДПА, като цитира пакистански представители.

В спасителните операции се включи и пакистанската армия, която осигурява транспорт на палатки, хранителни и медицински продукти до засегнатите места.

Армията достави по въздуха храна и лекарства в областта Читрал и транспортира ранени в столицата Исламабад в първата спасителна мисия след вчерашния земен трус със сила 7,5.

Мощно земетресение разлюля Южна Азия, има жертви (ВИДЕО)

Жертвите в Пакистан станаха 275, съобщи министърът на информацията Первез Рашид. Повечето загинали са в северния планински район Малаканд, до границата с Афганистан.

80 са жертвите в Източен Афганистан, а в долините в индийските Хималаи - най-малко четири.

Ще има още полети на военни хеликоптери и самолети в недостъпни райони в Пакистан, каза премиерът Наваз Шариф в Малаканд, където инспектира спасителните работи.

Властите изпратиха тежка техника за отваряне на повредените пътища между Пакистан и Китай. Ремонтират се пътища и в други райони, пострадали от земетресението.

Властите в Афганистан също правят всичко възможно, за да стигнат до оцелели в отдалечена област под контрола на талибаните в провинция Бадахшан, добавя ДПА.

Проблем при провеждането на спасителни операции е, че голяма част от афганистанската провинция Бадакшан, където е и епицентърът на труса, както и други засегнати територии, са контролирани от талибаните.

Центърът на земетресението се намира в близост до град Джурм в североизточен Афганистан, на 250 км. от столицата Кабул и е бил на дълбочина от 213,5 км. Освен Пакистан и Афганистан трусът е бил усетен и в Индия, Таджикистан, Киргизстан и Узбекистан. В Делхи, на близо 1000 км. от епицентъра, метрото прекъсна работа за известно време вследствие на труса.

Афганистан често е удрян от земетресения, особено в района на планинската верига Хиндукуш, която се намира близо до мястото, на което се свързват Евразийската и Индийската тектонска плоча.

Източник: БТА, БГНЕС