Наблюдатели от страни в Залива напускат Сирия
Наблюдатели от страни в Залива напускат Сирия / снимка: Reuters

Близо 30 наблюдатели от арабски страни в района на Залива напуснаха Дамаск. Правителствата им ги изтеглиха, след като делегацията на Арабската лига не успя да убеди сирийското правителство да спре 11-месечните кръвопролития, съобщи източник, близък до делегацията, предаде ДПА.

Екипът напуснал хотел "Шератон" в Дамаск за летището при засилени мерки за сигурност. "Броят на наблюдателите в момента е 120. Очаква се да пристигнат нови на мястото на напусналите", допълни източникът.

Най-малко шест души бяха убити, след като сирийските сили обстрелваха райони в централната провинция Хомс, съобщиха опозиционни активисти, цитирани от БТА. Най-силен е бил обстрелът срещу квартала Карам аз Зейтун в едноименния град. Върху жителите се срутват стари сгради, заяви опозиционният активист Омар Хомси.

Междувременно сирийски военни, подкрепени от военни автомобили и танкове, щурмували района Баб Кебли в размирната провинция Хама, съобщи опозицията.

Силите за сигурност са стреляли напосоки в село в провинция Идлиб по сирийско-турската граница, заяви опозиционният Сирийски център за наблюдение на човешките права. Нападението, при което са били разрушени няколко магазина, е имало за цел да прекрати стачка на местните, допълва организацията. Няма данни за жертви.