Мощно земетресение с магнитуд 8,3 бе регистрирано в Чили, последвано от няколко силни вторични труса, съобщи Асошиейтед прес.

Трусът снощи в Чили е предизвикал смъртта на най-малко петима и евакуация на около един милион души поради опасност от цунами, заяви представител на министерството на вътрешните работи, цитиран от Франс прес. Жертвите са две жени и трима мъже.

Мощно земетресение разтърси Чили има жертви
netinfo

Епицентърът на земетресението бе установен на 42 км от град Канела Баха на дълбочина 11 км. Повечето от евакуираните са откарани в по-високите райони на крайбрежните градове. Бедствено положение е обявено в провинция Чоапа, където беше епицентърът на труса.

Мощно земетресение разтърси Чили има жертви
netinfo
По чилийското крайбрежие големи вълни стигнаха до центровете на няколко градове, включително Кокимбо и Валпараисо. Сградите в столицата Сантяго се разлюляха.

Мощно земетресение разтърси Чили има жертви
netinfo

Държавната телевизия на Чили показа кадри с наводнени улици в Конкон - крайбрежен град, известен с красивите си плажове, недалеч от град Валпарайсо.

Чилийските ВМС издадоха предупреждени за цунами за цялото тихоокеански крайбрежие на страната. Великденските острови, разположени на 3750 км от Чили, също ще бъдат евакуирани. Предупреждение за опасност от цунами е обявено също в азиатската част на Тихия океан, главно в района на Френска Полинезия.

Мощно земетресение разтърси Чили има жертви
netinfo

Това е шестото най-силно земетресени в историята на Чили и най-силното за 2015 г. в световен мащаб, подчерта вътрешното министерство. Трусът е бил толкова силен, че е усетен чак от другата страна на континента, в аржентинската столица Буенос Айрес. Няколко вторични труса, включително един с магнитуд 7 и три с магнитуд от над 6 разтърсиха региона.

Земетресение с магнитуд 8,8 и последвало цунами отнеха живота на над 500 души и разрушиха 220 000 жилищни сгради през 2010 г.

Източник: БТА, снимки: БГНЕС