Молдовската опозиция проверява избирателните списъци
Молдовската опозиция проверява избирателните списъци / снимкa: БГНЕС

Централната избирателна комисия в Молдова се съгласи да позволи на опозиционни партии да проверят избирателните списъци, предаде Ройтерс.

   

"Три опозиционни партии получиха одобрение от ЦИК да проверят избирателните списъци," каза говорителят на опозиционната партия "Наша Молдова". Това бе едно от основните искания на опозицията, която оспорва резултатите от изборите в неделя, припомня Ройтерс.

    

Според окончателните резултати от изборите, обявени от ЦИК вчера, комунистите получават 60 от общо 101 места в парламента.

 

Известната молдовска журналистка Наталия Морар е била задържана от властите в Кишинев, заяви за ИТАР-ТАСС молдовският генерален прокурор Валериу Гурбули. Срещу нея е повдигнато обвинение, според което тя "призовавала за организиране и провеждане на масови безредици", уточни Гурбули в коментар за размириците в столицата на Молдова на 7 април.

 

 

Междувременно стана ясно, че трима румънски журналисти ще бъдат изгонени в близките дни от Молдова, чиито власти след масовите безредици в Кишинев обвиниха Румъния в намеса във вътрешните работи и вчера обявиха въвеждането на визов режим със съседната страна, съобщи Риа Новости. 

 

Според източник от молдовските специални служби, цитиран от агенцията, журналистите "се занимавали с дейност, несъвместима със законодателството на страната". Молдовските власти са отказали влизане в страната на 19 журналисти от Румъния във вторник и сряда, предаде Ройтерс, като се позовава на базирания я в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите.  

 

По-късно молдовското министерство на външните работи не е лишило от акредитация нито един от двамата постоянни представители на румънските медии, съобщи министерството, цитирано от ИТАР-ТАСС.

 

Молдова обяви посланика на Румъния в Кишинев за персона нон грата и му даде срок от 24 часа да напусне страната.