Молдова на бунт срещу комунистите
Молдова на бунт срещу комунистите / снимка: БГНЕС

Протестиращите срещу резултатите от парламентарните избори в Молдова нахлуха в парламента и изхвърлиха столове, маси и документи на улицата, където направиха голяма клада, съобщи Ройтерс.

   

Демонстрантите, повечето от които са студенти, проникнаха в сградата, след като изпочупиха прозорци, и продължиха да хвърлят в огъня, всичко, което им попадне. Малка група протестиращи проникна и в сградата на президентството, което силите на реда се опитаха да защитят със сълзотворен газ и водни оръдия. Демонстрантите замеряха полицаите с камъни и изпочупиха прозорците на сградата.

   

При сблъсъците са били ранени 30 демонстранти и полицаи. Според репортери на Ройтерс и Асошиейтед прес участниците в протеста са около 10 000.

  

Това е вторият протест, след като стана ясно, че Партията на комунистите на Молдова (ПКМ) печели парламентарните избори. Победата позволява на комунистите да издигнат свой кандидат за президент, който да замени на поста досегашния държавен глава, комуниста Владимир Воронин, който няма право на трети мандат.

 

Воронин е заявявал недвусмислено, че иска да задържи някои от лостовете на властта. Според анализаторите той вероятно ще се опита да заеме влиятелна позиция като председател на парламента.

 

Към обяд протестиращите и полицията постигнаха споразумение за примирие. Сградите на парламента и президентството се охраняват от подсилени полицейски части.

 

Веднага след като стана известно, че е постигнато примирие, опозиционните партии в Молдова поискаха нови парламентарни избори, съобщи Ройтерс.