Мит Ромни прие номинацията за президент на републиканците
Мит Ромни прие номинацията за президент на републиканците / Reuters

Мит Ромни прие вчера номинацията на своята Републиканска партия да бъде неин кандидат на президентските избори през ноември, предадоха осведомителните агенции.

В реч пред националния конгрес на партията той призова съгражданите си да му помогнат за възраждането на американската икономика и създаването на милиони работни места. Ромни помоли избирателите да превъзмогнат разочарованието от управлението на президента демократ Барак Обама и да се присъединят към него във възстановяването на обещанието на Америка. Ораторът каза, че ще работи за обединяване на разединената страна, която е повярвала на обещанията от възвишената кампания на Обама, но вече е изгубила надежда, че тези обещания ще се изпълнят.

"Онова, което е нужно днес на нашата страна, не е сложно или неразбираемо. Не е необходимо да се формира специална правителствена комисия, за да ни каже от какво се нуждае Америка. Америка се нуждае от работни места. Много работни места", заяви Мит Ромни, цитиран от БТА.

Преди това делегатите на конгреса в Тампа, Флорида, изслушаха редица приятели и роднини на Ромни, които го обрисуваха като човечен и страстен човек - част от тридневните усилия на конгреса да опровергае обвиненията към кандидата, че естуден и официален, посочва Ройтерс.

Речта на Мит Ромни, която слага началото на двумесечния финал на предизборната му кампания преди вота на 6 ноември, бе гледана от десетки милиони телевизионни зрители. Някои от тях за пръв път спираха погледа си по-задълго върху бившия губернатор на Масачусетс, допълва агенцията.

"Америка прояви търпение, но дойде моментът да обърнем страницата", заяви Ромни, цитиран от Франс прес. Той каза: "Бих желал Обама да успее, защото искам да успее Америка. След обещанията му обаче дойде разочарование и разцепление. Това не е приемливо за нас".

Републиканският кандидат обеща да върне на САЩ лидерската позиция в света, отбелязва ДПА. Ромни обвини Барак Обама, че е изоставил един съюзник на САЩ - Полша, и предупреди, че ако бъде избран, няма да е толкова "гъвкав" като него в отношенията с Русия, посочва АФП.

"Той изостави полските ни приятели, като загърби ангажиментите ни относно противоракетната отбрана, но е готов след изборите да даде на руския президент Путин гъвкавостта, желана от него. През моето управление нашите приятели ще видят малко повече лоялност, а г-н Путин - малко по-малко гъвкавост и малко повече твърдост", обеща Ромни.

Кандидатът на републиканците заяви, че "американците днес са в по-голяма опасност", тъй като Обама не е успял да забави развитието на ядрената заплаха откъм Иран, изоставил е Израел - съюзник на САЩ, отслабил е санкциите към Куба, допълва ИТАР-ТАСС.

Ромни говори пред десетките хиляди делегати и почетни гости не само за политика и икономика. Той разказа за своето семейство - има петима синове и 18 внуци, и за това, че изповядва мормонската вяра. Според експерти той се е стремил да убеди избирателите, че съвсем не е бездушният милионер, комуто са чужди грижите и копненията на обикновените американци, за какъвто го представят демократите, добавя руската агенция.

Основна изненада от финалния ден на конгреса бе появата на прочутия холивудски актьор и режисьор Клинт Истуд, държана до последно в тайна. Истуд разкритикува в сатирична форма политиката на Обама и заяви, че е дошло време начело на САЩ да застане не юрист, а бизнесмен. Словото му предизвика бурни овации, посочва ИТАР-ТАСС.