Меркел остава най-популярният политик в Германия
Меркел остава най-популярният политик в Германия / снимка: Reuters

Канцлерът Ангела Меркел остава най-популярният политик в Германия, показва ново проучване на общественото мнение в страната, резултатите от което бяха публикувани в списание "Щерн", предаде Франс прес.

Меркел получава 64 точки в анкетата, участниците в която са помолени да дадат между 0 и 100 точки на съответния политик.

На второ място в проучването с 59 точки е друга жена, но от другата основна политическа сила в Германия - социалдемократите. Това е популярният премиер на най-многолюдната провинция в страната - Северен Рейн-Вестфалия - Ханелоре Крафт, която спечели смазваща победа на произведените по-рано този месец регионални избори.

Тримата опозиционни лидери, които са потенциални съперници на Ангела Меркел за канцлерския пост на предстоящите догодина парламентарни избори, остават далеч зад нея. Бившият министър на финансите Пеер Щайнбрюк от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и председателят на парламентарната група на ГСДП Франк-Валтер Щайнмайер получават по 54 точки. Председателят на левоцентристката формация Зигмар Габриел набира 44 точки.

В консервативния лагер, най-популярният политик след Ангела Меркел е министърът на финансите Волфганг Шойбле с 53 точки. Проучването е било проведено на 23 и 24 май от института "Форса", посочва БТА.

Определена от американското списание "Форбс" за най-влиятелната жена в света, Меркел е подложена през последните седмици на натиск заради неотстъпчивата си позиция в подкрепа на бюджетните икономии, които смята за най-ефективното средство за излизане от икономическата криза, отбелязва АФП. В резултат Меркел остана изолирана на европейската политическа сцена, по-конкретно след избирането в началото на този месец за президент във Франция на социалиста Франсоа Оланд, който залага на икономическия растеж.