Меркел: Иран е заплаха не само за Израел
Меркел: Иран е заплаха не само за Израел / netinfo

Германия разглежда Иран като потенциална заплаха не само за Израел, но и за европейските страни, каза днес канцлерът Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Тя направи изказването на обща пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху, пише БТА.

Меркел заяви, че това не е заплаха само за държавата Израел, но е обща и заплаха за Европа и добави, че Германия ще се стреми към преговори с Иран за ядрените му дейности.

Нетаняху призна, че световните сили са "обсъждали възможността" Иран да продължи да обогатява известно количество уран като част от окончателно споразумение, отбелязва Ройтерс.

"Смятам, че това е грешка", заяви той. "Всеки един лидер, с когото съм говорил в Близкия изток, е съгласен с тази позиция, без значение дали го казват публично или не. Защо? Защото ако Иран наистина иска само ядрена енергия за граждански цели, тогава те нямат нужда от никакво обогатяване на уран. Не са им необходими центрофуги".

Запитана дали е съгласна, Меркел отговори предпазливо. "Ясно е, че тук има различие в мненията, що се отнася до тези преговори и дали трябва да ги има", заяви тя. По думите й настина е избран пътят на ниско равнище на обогатяване на уран, "но обогатяване има и вярвам, че можем да успеем".

"Въпросът е дали ще можем да постигнем резултат, който е по-добър от сегашното положение. Решихме, че е по-добре да участваме в преговорите, защото смятаме, че това е по-добре от сегашното статукво", заяви Меркел.

Германия е против бойкотиране на Израел заради селищната му политика на Западния бряг, каза още Меркел, цитирана от ДПА.