Медведев: Кудрин трябва да си ходи
Медведев: Кудрин трябва да си ходи / снимка: Reuters

Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че финансовият министър Алексей Кудрин трябва да подаде оставка, след като отказа да участва в бъдещо правителство начело с настоящия президент.

"Подобни изявления са неподходящи...и по никакъв начин не могат да бъдат оправдани. Никой не е отменил дисциплината и подчинението", заяви разгневеният Медведев на среща с представители на местните власти в централния руски град Волгоград. "Ако Вие, Алексей Леонидович, не сте съгласен с курса на президента, има само една възможност и вие я знаете - да подадете оставка", каза още руският президент. "Трябва да решите бързо какво ще правите и да ми отговорите днес", допълни Медведев.

Кудрин, който си спечели репутацията на гарант на икономическата стабилност на Русия за 11-те си години като финансов министър, заяви във Вашингтон вчера, че "категорично ще откаже" да участва в правителство начело с Медведев, припомня БГНЕС.

В отговор на думите на руския президент Кудрин заяви: "Да, вярно е, че имам разногласия с Вас. Ще взема решение по предложението Ви и ще го консултирам с премиера (Путин)".

Според руската конституция президентът няма право да уволнява финансов министър, но може да направи такова предложение на премиера.