Медицински работник в Тексас се е заразил с ебола
Медицински работник в Тексас се е заразил с ебола / снимка: БГНЕС, архив

Лабораторните резултати от американския център за контрол и превенция на заразните болести са потвърдили, че медицински работник в Тексас е заразен с ебола, предадоха Ройтерс и ДПА.

Медикът се е заразил, докато лекувал либериец, починал от болестта в болница в Далас миналата седмица. Изследванията потвърждават първоначалните резултати от лаборатория в Остин.

Междувременно съмнения за ебола се появиха и в Бостън, но вероятно те няма да се оправдаят. Според медицински център в града, мъж, който бе приет в болница в Бостън, щата Масачузетс, с подозрения за ебола, най-вероятно не е заразен с вируса. Пациентът, който наскоро се е върнал от Либерия, се оплаквал от главоболие и мускулни болки.

Той е бил поставен в изолация и засега ще остане там, макар че „вероятността за зараза с вируса ебола е изключително ниска". Според болницата мъжът, както изглежда, не отговаря на критериите на центъра за контрол и превенция на заразните болести, според които се смята, че има висок риск даден човек да е заразен със смъртоносния вирус.

Междувременно АП предаде, че състоянието на американски журналист, лекуван от ебола в Небраска, продължава да се подобрява. Според говорител на болницата, в която се лекува 33-годишният пациент, той все още е слаб, но отговаря много добре на лечението.

Източник: БТА