Масови протести на мюсюлмани срещу карикатурите на Шарли ебдо
Масови протести на мюсюлмани срещу карикатурите на Шарли ебдо / снимка: БГНЕС, архив

Стотици хора протестираха в два афганистански града срещу публикуването на карикатура на пророка Мохамед на първа страница на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", предаде Асошиейтед прес.

Демонстрациите в Кабул и Херат са станали днес след традиционните петъчни молитви. Протестиращите носели плакати с надписи "Ние обичаме Мохамед". Те скандирали "Смърт на Америка, Израел и Франция" и "Смърт на враговете на исляма".

Правителствени сили в контролирания от Индия сектор на Кашмир трябваше да стрелят предупредително и да използват сълзотворен газ днес, за да разпръснат протестиращи мюсюлмани в щатската столица Сринагар. Те скандирали "Долу Шарли", а също и лозунги срещу индийското управление в Кашмир. Няма данни за пострадали. Полицията е задържала един от лидерите на движението за независимост Мохамед Ясин Малик, по чиято инициатива били свикани протестите, както и еднодневната стачка заради скандалния брой на "Шарли ебдо".

Стотици хора се събраха след днешните петъчни молитви край прочутата Червена джамия в пакистанската столица Исламабад, смятана за център на религиозния екстремизъм в страната.

По-късно хиляди привърженици на партията "Джамаат е ислами" се събраха на митинг в друг район на столицата. "Европа оскърбява вярата на мюсюлманите. Те провокират мюсюлманите, като оскверняват пророците", каза един от лидерите на партията. "Не разбираме защо те си играят с нашите чувства", каза друг протестиращ в Исламабад, цитиран от АП.

По-малки протести имаше и в други градове, сред които Карачи, Лахор, Пешавар и Мултан.

Десетки хиляди хора излязоха след петъчните молитви днес и по улиците на иранските градове, за да протестират срещу публикуването на карикатурите на пророка Мохамед, предаде Франс прес. Местните тв канали показаха големи шествия в няколко града. "Смърт на Франция, смърт на Израел, смърт на Великобритания", скандираха тълпи в свещения град Кум и в Исфахан.

Източник: БТА