Стотици хиляди хора, млади и възрастни, изпълниха до краен предел най-големия парк Орхангази в Малтепе на азиатския бряг на Истанбул за предизборния митинг на опозиционния Национален алианс, който се проведе под наслов "Голямата среща с народа".
 

протест турция
БТА


Паркът бе като море от развяващи се червени знамена и постери с лика на Ататюрк. Възгласи "Право", "Искаме истинско правосъдие", "Време е за промяна", "Икономически просперитет", "Пролетта е наша" огласяха терена. Направи впечатление многолюдното присъствие на жени и младежи.

Турските социолози вещаят загуба на Ердоган на изборите

В митинга участваха лидерите на 6-те политически партии (Народнорепубликанската партия, "Добра партия", ДЕВА, Партията на бъдещето, Партията на щастието и Демократическата партия), които са обединени в Националния алианс начело с кандидата за президент Кемал Кълъчдароглу, както и кандидатите за вицепрезидент Екрем Имамоглу, кмет на Истанбул, и Мансур Яваш, кмет на Анкара.
 

митинг турция
БТА


В речите си лидерите акцентираха, че изборите на 14 май ще донесат промяна на едноличния режим, а също и че изборът за президент ще бъде спечелен още на първия тур от опозиционния кандидат Кемал Кълъчдароглу.  

Митингът продължи повече от 3 часа, но хората не си тръгваха и останаха до края, въпреки че бе притъмняло и заваля дъжд. Танцуваха и пееха заедно.

Когато кандидатът за президент на опозиционния алианс Кемал Кълъчдароглу излезе на трибуната, присъстващите го посрещнаха с бурни възгласи "Обещаваме ти", "Пролетта идва", "Ти ще си нашият президент". (Това са няколко от предизборните лозунги на основната опозиционна Народнорепубликанска партия).

В речта си Кълъчдароглу акцентира на демокрацията, на парламентарната демокрация, от която по думите му най-много се нуждае в момента Турция, както и от спечелването на президентския пост още на първия тур.

"Аз ще бъда президент на 85-милионна Турция и целта е да я издърпаме нагоре, да служим справедливо на народа. Страната и народът се нуждаят от икономически просперитет и от спокойствие, защото разединиха обществото на базата на религията, каза Кълъчдароглу.

Ердоган проведе един от най-големите си предизборни митинги в Анкара

Той специално акцентира на младите хора, чиито гласове ще бъдат от значение за вота.

"Около 800 хиляди младежи ще гласуват за пръв път в Истанбул. Вие сте тези, които ще допринесете за промяната на автократичния режим с демократично управление. Вие сте нашата сила. Това е чест, която вярвам, че ще изпълните достойно", заяви кандидатът за президент на опозицията, съперник на Ердоган.

Той обеща, че ако опозицията дойде на власт ще върне в страната им сирийските и афганистанските мигранти.

Близките до опозицията медии окачествиха митинга като най-големия и многолюден опозиционен митинг през последните 20 години.

"Милиони се стекоха на митинга на опозицията", написа органът на Народнорепубликанската партия в. "Джумхуриет". Според вестника това е бил исторически митинг.

В. "Биргюн" излезе със заглавие "Големият митинг на опозицията: Готови ли сте за промяната".

В Истанбул предизборният маратон ще продължи и утре с митинг на Републиканския алианс начело с президента Реджеп Тайип Ердоган.

Митингът се свиква следобед в най-големия парк в европейската част на Истанбул - националният парк на летище „Ататюрк“.

Очаква се това да бъде най-многолюдният митинг на Републиканския алианс, за който ще пристигнат много хора от различни райони на мегаполиса, а също и от провинцията, съобщиха проправителствени медии.

Последните митинги на опозиционния Национален алианс, основните съперници на Републиканския алианс, и на кандидатите за президент на изборите ще се проведат на 12 май в Анкара, два дни преди изборите за парламент и президент, които ще се състоят на 14 май.

Ако има балотаж на президентските избори, той ще бъде на 28 май.
Нахиде Дениз/БТА