Само една от девет турски социологически агенции предвижда президентските избори в Турция да приключат още на първия тур на 14 май, съобщава турският информационен сайт "Герчек гюндем".

Единствената агенция, според която изборите ще се решат на първия тур, е Гезиджи, която прогнозира 53,4 на сто подкрепа за опозиционния кандидат Кемал Кълъчдароглу, издигнат от Националния алианс, срещу 43,2 на сто за досегашния президент Реджеп Тайип Ердоган, кандидат на Републиканския алианс.

„Килимгейт“ даде старта на предизборната кампания в Турция

Агенция О Ре Дже (ORC) дава преднина на Кълъчдароглу пред Ердоган с 49,3 срещу 42,4 на сто.

Метропол предвижда опозиционния лидер да има превес над Ердоган с 42,6 срещу 41,1 на сто.

Според Йонейлем, която отчита и групата на колебаещите се в проучването си, а те са 6,5 процента, Кълъчдароглу води с 44,1 на сто пред 39 на сто за Ердоган. При разпределение на колебаещите се гласове Кълъчдароглу води с 48,6 срещу 43 на сто за Ердоган.

Тийм аращърма (TEAM Arastirma) дава превес на Кълъчдароглу с 47,4 на сто. Досегашният президент събира подкрепа от 44,4 на сто.

Оптимар, за която изданието посочва, че е известна с близостта си до управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и президента Реджеп Тайип Ердоган, смята, че Ердоган ще получи 48,6 на сто от гласовете, а Кълъчдароглу - 44,1 на сто. Това е единственото от деветте проучвания, което дава превес на Ердоган.

Артибир аращърма прогнозира 49,4 процента за Кълъчдароглу и 43,7 за Ердоган, Аксой аращърма - 47,3 за Кълъчдароглу и 41,9 за Ердоган, а МАК аращърма 47,8 за Кълъчдароглу и 43,7 за Ердоган.  

Общо четирима са участниците в президентската надпревара в Турция. Освен Кълъчдароглу и Ердоган това са лидерът на Партията на родината Мухарем Индже и представителят Алиансa АТА Синан Оган.

Ердоган проведе един от най-големите си предизборни митинги в Анкара

Кандидатът за президент трябва да получи повече от 50 процента от гласовете, за да спечели на първия тур. В противен случай се насрочва втори тур (на 28 май) между двамата кандидати, които са получили най-голяма подкрепа. Кандидатът, който получи мнозинство от гласовете на втория тур, се избира за президент на Турция за срок от пет години.
Мина Димитрова/БТА