Македония не може да остане извън НАТО и ЕС
Македония не може да остане извън НАТО и ЕС / Reuters

Бившият еврокомисар и външен министър на Италия Франко Фратини изрази своята подкрепа за продължаване на процеса на разширяване на Европейския съюз и НАТО, но добави, че много европейски политици са на обратната позиция.

Фратини изнесе лекция в американския университет Джон Хопкинс. Той е и един от най-сериозните кандидати за наследник на Андерс Фог Расмусен за поста генерален секретар на НАТО през 2014 г.

"Не само заради кризата, в Европа се увеличава чувството на умора от разширяването на ЕС и НАТО. Моите приятели в Македония разбират това добре", каза бившият еврокомисар, добавяйки, че остава убеден в ползите от процеса на присъединяване на нови членове.

"Но не можем да не държим сметка за чувството на умора от разширяването, което няма да изчезне току-така и ще продължи още определено време. Политиците и лидерите в ЕС и НАТО трябва да обяснят на своите съграждани, че в един изключително глобализиран свят не може да се остави да чака пред вратите им една страна, която географски е част от Европа", заяви Фратини.

Той подчерта, че е против оставането на Македония извън евроатлантическите структури, след като Скопие изпълнява условията за членство.