Майките да променят приспивните си песнички, призова турски министър
Майките да променят приспивните си песнички, призова турски министър / ThinkStock/Getty Images
Майките да променят приспивните си песнички, призова турски министър
90959
Майките да променят приспивните си песнички, призова турски министър
  • Майките да променят приспивните си песнички, призова турски министър

Външнополитическата доктрина на Турция предвижда до 2071 г. страната да стане глобална световна сила, а знамето с полумесеца „да бъде забито по-надалеч отсега". Това обяви министърът на горите и водите Вейсел Ероглу и добави, че „майките трябва да променят песничките, с които приспиват децата си, така че да наблегнат на „целите за 2071-ва", посочени от турския президент Реджеп Таийп Ердоган.

Годината не е избрана случайно - тогава се отбелязват 10 века от историческата битка, при която селджукските турци побеждават византийската армия и проправят път за заселването в Мала Азия.

Ердоган: Би било добре жените да имат поне по три деца

На церемония в черноморската провинция Амасия турският министър на горите и водите Вейсел Ероглу заяви, че жените в страната имат някои мисии, като поясни какви са те.

„Повече няма да казвате на децата си: „заспивай, за да пораснеш". Ще казвате: „заспивай, за да се изправиш, сине. Целта е 2071. Вие ще извървите стъпките на Велика Турция".

Има само един начин Турция да оцелее в региона, заявява още Ероглу.

Ердоган: Учениците познават Айнщайн, но не и мюсюлманските учени

Турция е велика и силна страна, но единственият начин да оцелее е осигуряването на по-силна икономика, по-силни интуиции и по-силна армия. Ние успяваме в тези големи цели, с Божията благословия. Но не трябва да забравяме, че ако една страна няма такива цели, историята я изтрива. Децата на тази нация ще успеят в тези три цели, които бяха посочени от нашия президент".

Ердоган: Жените и мъжете не могат да бъдат равни

Първата цел е да направим Турция една от 10-те големи икономики в света до 2023 г., подчерта турският министър.

„Има и цел, която принадлежи на младите хора: 2053 година ще бъде 600-та годишнина от превземането на Истанбул от османците. Младежите ще изведат Турция с една стъпка напред в тази година. Ние вярваме, че те ще забият знамето ни по-надалеч".

Турция налага ограничения за интимност при сгодените

По думите на Вейсел Ероглу новородените бебета ще преобразят Турция в глобална сила до 2071 година, която е хилядната годишнина от битката при Манцикерт (днешен Малазгирт) край езерото Ван, битка при която селджукската империя нанася поражение на Византия и проправя пътя за заселването си в Анатолия.