Беларуският президент Александър Лукашенко заяви днес, че не може да си представи руският президент Владимир Путин да е дал заповед за убийство на наемническия предводител Евгений Пригожин, предаде Франс прес.

Изявлението на Лукашенко е свързано със слухове, появили се в медийното пространство, че Пригожин е бил убит по заповед на Кремъл.

В сряда бе съобщено, че Евгений Пригожин е в списъка с пътници на самолет, разбил се в руската Тверска област.

"Познавам Путин. Той е разсъдлив и много спокоен човек (. . .) Не мога да си представя Путин да е направил нещо подобно", каза Лукашенко, цитиран от беларуската новинарска агенция БелТА.

Кремъл опроверга слуховете, че стои зад смъртта на Пригожин, като ги окачестви като "спекулации".

Смъртта на пилота на самолета на Пригожин е потвърдена пред близките му

"Това е абсолютна лъжа", каза по този въпрос говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Беларуският президент изигра ролята на посредник при постигането на сделката, която сложи край на бунта на Пригожин и на бойци от ръководената от него частна военна компания "Вагнер" в края на юни.   

Лукашенко каза още, че след бунта е предупредил Пригожин да внимава с оглед възможна заплаха за живота му и че е настоял бойците от "Вагнер" да останат в Беларус, предаде Ройтерс.

Пригожин на два пъти игнорира изразени от мен тревоги във връзка с възможна заплаха за живота му, каза още Лукашенко. Първият път бил по време на въоръжения метеж през юни, когато Лукашенко казал на Пригожин, че ще умре, ако продължи с похода си към Москва (бунтът на Пригожин и бойците от "Вагнер" се изразяваше в поход към руската столица, след като те установиха контрол върху югозападния руски град Ростов на Дон).

По думите на Лукашенко, отговорът на Пригожин бил: "Не ми пука - ще умра". Вторият случай, когато беларуският президент предупредил Пригожин, бил на среща на Лукашенко с наемническия предводител, в която участвал и Дмитрий Уткин, известен като "дясната ръка" на Пригожин и за когото се предполага, че е загинал заедно с Пригожин в самолетната катастрофа в сряда. Лукашенко заяви, че на срещата им казал: "Момчета, внимавайте". От думите на беларуския лидер не става ясно кога е била проведена тази среща.
Божидар Захариев/БТА