Планът на Русия да увеличи въоръжените си сили едва ли ще окаже влияние върху войната в Украйна, заявиха от министерството на отбраната на Великобритания.

Владимир Путин наскоро подписа указ за увеличаване на военния състав на руските въоръжени сили до над 1,15 млн. души - потенциално увеличение със 137 000 души.

Но от Лондон заявиха, че е малко вероятно това увеличение да увеличи бойната мощ на Русия - отчасти поради продължаващите загуби.
Указът на президента Путин бе издаден на фона на кампанията за набиране на военнослужещи.

Путин увеличава броя на военнослужещите в руската армия

Появиха се съобщения, че вербовчици дори посещават затвори, като обещават на затворниците свобода и пари.

Понастоящем Русия разполага с лимит от малко над един милион военнослужещи и почти 900 000 цивилни служители.

В една от редовните си актуализации за войната британското военно министерство заяви, че не е ясно дали планираното увеличение ще бъде постигнато чрез набиране на повече доброволци - или чрез увеличаване на наборната военна служба.

Но всяко увеличение едва ли щеше да окаже влияние в Украйна, като се има предвид, че:

- Русия е загубила десетки хиляди войници
- набират се много малко нови военнослужещи на договор (т.е. без наборна военна служба)
- Наборните войници не са технически задължени да служат извън територията на Русия, заяви МО.

Според западни официални лица около 70-80 000 военнослужещи са били убити или ранени, откакто Русия нахлу в Украйна преди шест месеца.

Когато нахлу в Украйна през февруари, Русия планираше кратка и решителна война, но украинската съпротива спря напредъка ѝ и през последните седмици и на фронтовите линии почти няма промяна.

Понастоящем руснаците на възраст от 18 до 27 години подлежат на наборна военна служба, въпреки че много от тях могат да избегнат или да намалят срока на службата си - обикновено една година - чрез медицински облекчения или като се запишат във висше учебно заведение.
Междувременно Украйна обвини руските войски, че през последното денонощие отново са обстрелвали територията на атомната електроцентрала в Запорожие. Москва на свой ред твърди, че украинските сили са атакували централата с дронове.

Ръководителят на украинския оператор на централата, Петро Котин от "Енергоатом", предупреди, че ако ракетите попаднат в отработеното гориво, съхранявано до реакторите, може да бъде освободена радиация на местно ниво.

"В резултат на периодичните обстрели инфраструктурата на централата е повредена, съществуват рискове от изтичане на водород и разпръскване на радиоактивни вещества, а опасността от пожар е висока", заяви Енергоатом в Telegram. На свой ред местните власти съобщиха, че руската артилерия обстрелва украински градове от другата страна на река Днепър от територията на централата.

Днес украинската армия обстреля завод в окупирания от Русия град Нова Каховка в Херсонска област. Серхий Хлан, висш украински служител в региона, заяви, че руските войски го използват като военна база.

Би Би Си не е в състояние да провери независимо твърденията на двете страни.
БГНЕС