Либия затвори напълно въздушното  си пространство
Либия затвори напълно въздушното си пространство / снимка: Reuters, архив

Либия е затворила въздушното си пространство за всякакви полети, съобщи европейската организация за контрол на трафика - Юроконтрол, цитирана от Ройтерс.

Юроконтрол, уточни, че е получила информация от Малта, че службата за въздушен контрол на Триполи е разпространила съобщение, че не приема никакви самолети в либийското въздушно пространство "до следващо известие", уточни Ройтерс.

Съветът за сигурност на ООН гласува въвеждане на забранена за полети зона над Либия и оказване на помощ на либийските бунтовници, които се борят за свалянето на лидера Муамар Кадафи, припомня БТА. Вероятно до часове ще има операции на Великобритания, Франция и САЩ, допълва Ройтерс.

Либия отрече да е затваряла въздушното си пространство, а европейските правителства решиха да забранят всички граждански полети към страната, след като ООН одобри въздушни удари, съобщи европейската агенция за контрол на въздушния трафик.

"Либийските власти ни информираха, че въздушното пространство е отворено", заяви говорителка на Юроконтрол, цитирана от БГНЕС.

Всички 39 държави членки на Юроконтрол, сред които и 27-те държави членки на ЕС, както и Русия, поискаха от агенцията да "забрани всички полети" над и към Либия, съобщи говорителката. "Отхвърляме всеки летателен план, който иска разрешение за прелитане над Либия или за летене в либийското въздушно пространство", заяви тя.