Руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън 
Руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън  / Guliver/Getty Images, архив
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и руският външен министър Сергей Лавров са се договорили да продължат дипломатическите усилия за решаване на проблема с ядрената програма на Северна Корея.

Съветът за сигурност наложи нови санкции на Северна Корея


Те са подчертали, че нито Вашингтон, нито Москва приемат Пхенян като ядрена сила, заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, цитирана от Ройтерс.


В телефонен разговор вчера двамата министри са обсъдили и кризата в Сирия и положението в Източна Украйна, като Тилърсън е поискал Русия "да понижи равнището на насилието", добави тя.


Тилърсън и Лавров са обсъдили важността на Женевските преговори за решаване на сирийския конфликт, каза Науърт, цитирана от ТАСС.

Путин заповяда руският военен контингент да бъде изтеглен от Сирия (ВИДЕО)

"Те обсъдиха колко е важно да продължи Женевският процес за постигане на мирно решение на сирийския конфликт, както бе посочено в съвместното изявление на президентите Тръмп и Путин", заяви тя, имайки предвид изявлението на президентите на САЩ и Русия от 11 ноември в Дананг, Виетнам.

Най-голямата размяна на пленници в Украйна от началото на конфликта

В разговора Тилърсън е поискал Русия да върне офицерите си в Съвместния център по контрол и координация на режима на прекратяване на огъня в Донбас. Русия изтегли офицерите си от центъра като заяви, че изпълнението на задълженията им е станало "невъзможно заради действия на украинската страна".
 
Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че руските офицери могат да се върнат в центъра, ако Киев им осигури условия да си вършат работата.
БТА