Латвийското правителство подаде оставка заради срутването на супермаркета
Латвийското правителство подаде оставка заради срутването на супермаркета / снимка: БГНЕС

Латвийският министър-председател Валдис Домбровскис подаде оставката на кабинета си днес след катастрофалното срутване на покрива на супермаркет в Рига, при което загинаха 54 души, а десетки други бяха ранени, предадоха световните агенции. Решението беше взето след среща с президента Андрис Берзинш. "Обявявам, че се оттеглям от поста на премиер, като поемам политическа отговорност за трагедията", обяви Домбровскис, цитиран от БТА.

Домбровскис беше премиерът, останал най-дълго на поста си в новата история на Латвия, но правителството му беше подложено на критики след трагедията. Оставката създава политическа криза в балтийската страна, която трябва да се присъедини към еврозоната през януари. Латвия е смятана за пример на фискална предпазливост и икономическо възстановяване след икономическата криза, започнала през 2008 година. Страната обаче беше разтърсена от трагедията, а президентът Берзинш нарече станалото "убийство".

Полицията е започнала разследване на причините за трагедията миналата седмица. По-рано министърът на вътрешните работи Рихардс Козловскис също обяви, че е готов да подаде оставка, ако не бъдат открити и наказани виновните.