Джордж Пел
Джордж Пел / gettyimages.com
Ковчежникът на Ватикана кардинал Джордж Пел бе обвинен в сексуални посегателства в Австралия, съобщи местната полиция, предадоха световните агенции.

"Полицията в щата Виктория повдигна обвинения на Джордж Пел за извършени в миналото сексуални посегателства", заяви пред пресата заместник-комисар Шейн Патън. Той допълни, че срещу Пел има подадени множество жалби и трябва да се яви пред съд в Мелбърн на 18 юли.

Папа Франциск: Вярата ни дава смисъл

Австралиецът Пел, който е най-високопоставеният представител на католицизма в страната, бе разпитан миналия октомври в Рим от австралийската полиция във връзка с обвинения в педофилия, които той отрича.

Кардинал Джордж Пел заяви, че си взима отпуск като ковчежник на Ватикана, след като австралийската полиция го обвини в сексуални посегателства, извършени в миналото, предаде Асошиейтед прес.

Папата канонизира братче и сестриче, видели Богородица преди век (СНИМКИ)

Пред репортери Пел отхвърли обвиненията и каза, че в медиите върви кампания срещу неговата личност. Ще се върна в Австралия, допълни той. Говорителят на Ватикана Грег Бърк каза, че папа Франциск е узнал с тъга за обвиненията и е дал на Пел отпуск, за да се защити. По думите му финансовите реформи във Ватикана ще продължат и в отсъствието на кардинала.

Бърк заяви още, че папата е доволен от честността и отдадеността на Пел, с която той е работил в сферата на финансовите реформи във Ватикана.
Кардиналът "открито и нееднократно е окачествявал като нещо неморално, което не може да бъде търпяно" актовете на сексуален тормоз над непълнолетни, отбеляза говорителят на Светия престол.

Ватикана ще наказва с отлъчване от църквата мафиоти и корумпирани?

Той изтъкна, че кардиналът е сътрудничил на Австралийската кралска комисия за разследване на случаи на сексуален тормоз и че като епископ в Австралия е работил за закрила на децата и обезщетяване на жертвите.

Пел бе призован следващия месец да се яви пред съд в австралийския щат Виктория, отбелязва АП. Засега не е ясно за какво точно се отнасят повдигнатите обвинения. Двама мъже на 40-годишна възраст заявиха, че в края на 70-те години на миналия век Пел ги е докосвал по неуместен начин в басейн. По това време той бил свещеник в Мелбърн с висок сан.

Папата ръкоположи петима нови кардинали (СНИМКИ)

Обвиненията са нов и тежък удар за папа Франциск, който се беше заканил да бъде следва политика на "нулева толерантност" към сексуалните посегателства от страна на представители на Католическата църква, отбелязва Асошиейтед прес.
 
БТА