/ БГНЕС, архив
Ако смъртта на лидера на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади бъде потвърдена, мястото му най-вероятно ще бъде заето от един от двамата му най-близки съратници, които едно време са били офицери в армията на Саддам Хюсеин, предаде Ройтерс.
 
Това са Ияд ал Обайди и Аяд ал Джумайли. Първият е около 50-годишен и е "министър на отбраната" на обявения от ИД "халифат". Вторият е около 40-годишен и оглавява службата на "Ислямска държава" за сигурността.
 
Лидерът на Ислямска държава може би е убит при руски удар

И двамата са се присъединили към сунитския салафитски бунт в Ирак след американското нахлуване през 2003 г., което доведе до падането на Саддам Хюсеин от власт и овладяването на ръководните постове в страната от шиитското мнозинство.
 
Обайди и Джумайли станаха най-близки съратници на Багдади през 2016 г., когато при въздушни удари на многонационалната коалиция бяха убити тогавашният му заместник Абу Али ал Анбари, "министърът на отбраната" на "халифата", чеченецът Абу Омар аш Шишани, и ръководителят на пропагандата на ИД Абу Мохамад ал Аднани.
 
Главатарят на Ислямска държава с прощална проповед

През април иракска телевизия обяви, че Джумайли е бил убит, но тази информация така и не бе потвърдена.
БТА