Китайски военни кораби започнаха мисия срещу пиратите
Китайски военни кораби започнаха мисия срещу пиратите / снимка: БГНЕС

Китай изпрати военни кораби за борба с ширещото се в сомалийски води пиратство, съобщи Ройтерс, като се позова на китайската официална информационна агенция Синхуа.

Четирите китайски кораба /един от които е от Хонконг/ се предвождат от разрушителя "Ухан" - един от най-модерните във военноморските сили на Китай. Китайското съединение, съставено от два разрушителя и снабдителен кораб с общо 800 души екипаж, отплава в края на миналия месец.

Зачестилите пиратски нападения в Аденския залив и Индийския океан доведе до повишаване на цените на застраховките, донесе на пиратите милиони долари от откупи и предизвика изпращането на чуждестранни военни кораби в района. Въпреки че участва в редица мироопазващи операции по света, Китай по традиция се придържа към доктрината за ненамеса във вътрешните работи на други държави. Според анализатори сомалийската мисия обаче е удобна възможност за страната да поеме по-голяма роля в световната сигурност, без да предизвиква недоволството на своите съседи, много от които, в това число Япония, имат дългогодишни тероториални спорове с Пекин, отбеляза Ройтерс.