/ iStock/Getty Images
Кетогенната диета намалява риска да се разболеете от COVID-19, а в случай на инфекция може да предотврати тежките му форми, съобщи „Таймс оф Индия“.

Гени - ключът към тежестта на протичането на инфекция с COVID-19

Експертите подчертават, ниското съдържание на въглехидрати в храната намалява мазнините и „лошия“ холестерол в организма и стабилизира количеството захар в кръвта.

Експериментите показват, че тази диета повишава нивото на кетоновите тела в кръвната плазма, които контролират окислителния стрес в организма и имат противовъзпалително действие.

Кетогенната диета може да подпомогне увеличаването броя на клетките, пренасящи Т-лимфоцитния рецептор, които имат имуномодулиращо и противовъзпалително действие.

Плъхове, прасета и пилета: Ключът към справяне с COVID-19

Такъв хранителен режим може да подобри функционирането на адаптивните имунни клетки и да намали рисковете, свързани с COVID-19. В началото на тази година списание „Nature Metabolism“ публикува изследване на американски учени, които твърдят, че кетогенната диета може да бъде вредна и дава само краткосрочни резултати, припомня БГНЕС. В рамките на седмица резултатът става отрицателен, предупредиха те.

Кетодиетата кара тялото да изгаря мазнините. Когато нивата на глюкоза в организма спадат поради ниското съдържание на въглехидрати при тази диета, тялото действа така, сякаш е в гладно състояние и започва да гори мазнини вместо въглехидрати. В резултат на този процес се образуват кетонови тела - алтернативен източник на енергия.

Защитните гама-делта Т-клетки се разпространяват по цялото тяло, което подобрява метаболизма в организма и намалява риска от диабет. 
БГНЕС