Стокхолм
Стокхолм / БГНЕС
По първоначални данни става дума за терористичен акт

Атентат в Стокхолм. Камион се вряза в тълпа хора в шведската столица. По първоначална информация при инцидента са загинали трима души, има и много ранени. Според репортер на шведското радио загиналите са петима, съобщи ТАСС. Инцидентът е станал на улица Дроттнинггатан в центъра на шведската столица. Потвърдена бе информацията и че в района на атаката е имало и стрелба. Полицията е задържала предполагаемия атентатор.

СНИМКИ: Атентат в Стокхолм

Шведските сили за сигурност определиха инцидента като атентат. Премиерът Стефан Льовен също заяви, че страната е подложена на нападение и всичко сочи, че става дума за терористичен акт.

Българка в Стокхолм разказва за ужаса и паниката там

Към момента няма данни за загинали или ранени български граждани при инцидента в Стокхолм, съобщиха за Дарик от Външно министерство. Посолството ни в Стокхолм поддържа постоянна връзка с местните власти.

Според очевидци на инцидента броят на жертвите може да се окаже по-голям.

След като прегази пешеходци на пешеходната улица, камионът се вряза в търговски център. Италианският вестник "Кориере дела сера" пише, че става дума за търговския център "Ахленс сити", който е най-големият в шведската столица.

Шведският ежедневник "Афтонбладет" съобщи, цитиран от ТАСС, че камионът, с който бе извършено нападението, е собственост на компанията "Спендрупс", но е бил откраднат.
Тежкотоварният автомобил бил откраднат по време на доставката на товар в ресторант. Шофьорът разтоварвал стоката, когато някой скочил в кабината, разказа Мортен Лит, представител на компанията собственик на превозното средство. Водачът на камиона не е пострадал.

Свидетели разказват за стотина души, които са бягали пред тежкотоварния автомобил по пешеходната улица, за да не бъдат прегазени от него. На кадри, излъчени по телевизиите, няколко души лежат на улицата. Има тела, които са покрити. В района има много полиция и линейки. Зоната е отцепена за движение.

Улица "Дротнинггатан" ("Кралската улица"), по която е преминало превозното средство, е изцяло пешеходна и е една от оживените в центъра, съобщава Би Би Си. Очевидци, цитирани от вестник "Афтонбладет", разказват, че камионът се появил на улицата изневиделица и предизвикал паника сред тълпата.

 Атаките в Западна Европа през последните 2 години

По данни на в. "Дагенс нюхетер" в станцията на метрото "Фридхемсплан", която е на няколко километра от улицата, на която бе извършено нападението с камиона, са отекнали изстрели. Шведската телевизия СВТ съобщи за изстрели, произведени на мястото на нападението, предаде Асошиейтед прес.

Затворена е линията на метрото, която преминава през централната гара на Стокхолм, съобщи ТАСС. Зоната с улицата и търговския център, в който се вряза камионът, се намират близо до централната гара, уточнява в. "Кориере дела сера".

Полицията е предприела евакуация и на друг търговски център в Стокхолм, "НК", предаде ТАСС.

Кадри, излъчени по телевизиите, показват как камионът се е врязал във витрина на търговския център "Ахленс" на улица "Дротнинггатан" и че пред тежкотоварния автомобил има пламъци и пушек, посочва Асошиейтед прес.