Бившият президент Доналд Тръмп се изправя пред 91 обвинения за престъпления, като се очаква тази година да тръгне поне един наказателен процес срещу него. От друга страна здравословни проблеми биха могли да повлияят на президента Джо Байдън, който е на 81 години, разказва Voice of America (VOA).

Заглавията в медиите продължават да обсъждат напредналите години на Байдън като сериозен проблем. В случая с Тръмп, обаче, те не са толкова актуални, тъй като той е на 77 години.

Голямата нощ ще бъде през ноември, когато ще се проведат 60-ите подред избори за президент на Съединените американски щати.

Но какво ще се случи, ако един от кандидатите почине или стане неспособен преди ноемврийския вот?

Ако това стане преди националните конгреси на техните партии, някои щати може да удължат сроковете за предварителните избори, за да позволят на повече кандидати да участват в състезанието. Победителят на предварителните избори официално се обявява за президентския кандидат на всяка партия по време на съответния конгрес. Републиканците ще проведат своя през юли, а демократите през август.

Ако водачът се оттегли и нито един кандидат не постигне мнозинство, делегатите могат да номинират някой друг. Тези делегати имат значителна свобода за преговори и за избор на някого, който не участва в началната състезателна кампания. Това вече се е случвало в американската история.

Крайното решение кой точно ще бъде номиниран за президент от Републиканската или Демократическата партия ще бъде на техните конгреси, като не е гарантирано, че този кандидат ще бъде номинираният за вицепрезидент.

Сходен е процесът и след изборите- ако, например, Байдън спечели... и не може да служи, вицепрезидентът му, Камала Харис, няма автоматично да стане негов заместник, а избирателите биха гласували отново.

Но какво се случва, ако избирателите не изберат никой кандидат? В такъв случай изборите биха преминали в Представителния дом, ако нито един претендентите за президентския пост не успее да събере. Така изборите наистина биха завършили по начин, с който американците не са се сблъсквали от стотици години, отбелязва Voice of America (VOA).

Ако избраният президент почине след като Конгресът вече е потвърдил изборните резултати, но преди инагурацията на 6 януари, то тогава избраният за вицепрезидент ще положи клетва президент.

Всеки от тези сценарии може да стане предизвика сериозен хаос в американската политика, който би могъл дълго да се проточи в съдилищата, особено ако резултатът се оспорва. И както страната видя при атаката на Капитолия от привържениците на Тръмп на 6-ти януари 2021 г., ситуацията може отново да стане кръвава, отбелязва медията.
Voice of America (VOA)