Изтече ултиматумът на Ислямска държава за японските заложници
Изтече ултиматумът на Ислямска държава за японските заложници / БГНЕС

Изтече ултиматумът от 72 часа, обявен от групировката Ислямска държава във връзка със съдбата на двамата държани от нея японски заложници, предадоха световните агенции. Крайният срок, до който японските власти трябваше да платят поискан от ислямистите откуп от 200 милиона долара, изтече в 5,50 ч. тази сутрин по Гринуич.

Засега не е имало ново послание на ислямистите във връзка със съдбата на похитените Кенджи Гото и Харуна Юкава. Малко преди изтичането на ултиматума обаче в свързани с ИД сайтове се появи часовник, отброяващ обратно времето до изтичането на ултиматума редом със зловещи кадри на обезглавени вече от ИД заложници, посочва Асошиейтед прес.

Днес майката на един от двамата японци отправи призив към джихадистите да пожалят сина й.

Моля ви, пуснете го на свобода, заяви Джунко Ишидо, майката на Кенджи Гото, който е журналист на свободна практика, предаде ДПА.

Кенджи не е враг на ИД. Той отиде в Сирия само, за да спаси приятеля си, разказа майката на Кенджи на пресконференция в Токио. Майката на заложника сподели още, че Гото е отпътувал по-малко от две седмици, след като му се е родил син, за Сирия през октомври миналата година, за да спаси приятеля си Харуна Юкава, който по онова време вече бил в плен на ИД, предаде АП.

Генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга каза на пресконференция, че Токио до момента няма потвърждение за настоящото състояние на заложниците. Неизвестно остава и местонахождението им. По данни на информационна агенция Киодо на 17 януари пленниците са били прехвърлени от град Ракка в Алепо, след което продължават да ги местят от едно място на друга.

Във вторник на ислямистки сайт бе качен видеоклип със заложниците Кенджи Гото и Харуна Юкава, в който похитителите поискаха до 72 часа да получат откуп от 200 млн. долара и заплашиха, че ако това не стане, ще екзекутират пленниците си.

Източник: БТА