Жан-Клод Арно
Жан-Клод Арно / БГНЕС
В Стокхолм започна съдебното дело срещу мъж, който е в центъра на скандал, свързан със сексуално насилие, финансови престъпления и опетнил академията, която присъжда Нобеловата награда за литература, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

Заради секс скандал: Кралят промени устава на Шведската академия
 
Срещу французина Жан-Клод Арно, значима фигура в областта на културата в родината си, са повдигнати две обвинения за изнасилване на жена през 2011 г.
 
Арно, който е женен за поетесата и бивш член на Шведската академия Катарина Фростенсон, отхвърли обвиненията за сексуално насилие.

Жан-Клод Арно
Жан-Клод Арно БГНЕС

Съдебните заседания, които включват свидетелски показания на предполагаемата жертва на сексуално насилие и седем свидетелки, са при закрити врата.

Шведската академия разследва сексуален тормоз над 18 жени
 
Арно, който носеше тъмна връхна дреха и бял шал, си проправи път сред десетки настояващи за коментар репортери. Той отклони тази възможност, като помоли да бъде оставен на мира.

Жан-Клод Арно
Жан-Клод Арно БГНЕС

Неговият адвокат Бьорн Хуртиг заяви, че клиентът му е жертва на "лов на вещици", който цели единствено да навреди на Арно.

Без Нобелова награда за литература през 2018-а
 
Скандалът стана причина седем членове на академията да бъдат принудени да я напуснат. Фростенсон я напусна през април, както и бившият постоянен секретар на институцията Сара Даниус
БТА