/ БТА
Генералният щаб на южнокорейската армия съобщи, че Северна Корея е изстреляла няколко управляеми ракети към открито море, предаде ДПА.

Според съобщението на южнокорейските военни ракетите са били засечени, като са паднали в морето между Корейския полуостров и Китай. Продължават да се анализират допълнителни подробности в сътрудничество със САЩ, се казва още в съобщението.

Северна Корея е подложена на международни санкции заради ядрените си оръжия и своята ракетна програма. За разлика от балистичните ракети, тестовете на крилати ракети не са засегнати от забраната на ООН срещу страната. Тези оръжия обаче могат да се използват и за разполагане на ядрени бойни глави. За разлика от балистичните ракети, управляемите ракети имат своя собствена постоянно действаща двигателна система.

През последните две години Северна Корея значително увеличи изпитанията на ракети и управляеми ракети, засилвайки реториката си срещу правителствата на Южна Корея и САЩ.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун неведнъж е призовавал към засилена подготовка за война. САЩ и Южна Корея, които Северна Корея смята за свои основни врагове, разшириха военното си сътрудничество, включително организирането на съвместни военни учения.
Светослав Танчев/БТА