Ирина Бокова ще е добър шеф на ЮНЕСКО
Ирина Бокова ще е добър шеф на ЮНЕСКО / снимка: Sofia Photo Agency

Приветстваме номинацията на Ирина Бокова, препоръчана от Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО за генерален директор на организацията, пише в. "Вашингтон таймс".

Тя ще бъде не само първата жена, която ще оглави ЮНЕСКО, но и ще придаде нова тежест на организацията, като гарантира, че тя ще разшири ролята си в науката, иновациите и технологиите. Затова отправяме призив към членовете на Генералната конференция на ЮНЕСКО да утвърдят номинацията й и така да отхвърлят Фарук Хосни и неговата риторика на омразата и разделението, посочва вестникът, цитиран от БТА.

Изпълнителният съвет на ЮНЕСКО постъпи мъдро, като номинира на 17 септември Ирина Бокова, посланик на България във Франция и бивш външен министър, за генерален директор на организацията. Днес се очаква тя да бъде одобрена на поста от Генералната конференция на ЮНЕСКО, отбелязва изданието.

Номинирането на Бокова показва на света, че ксенофобията и расизмът нямат място в поста генерален директор на ЮНЕСКО. Организацията заслужава компетентно ръководство и българската дипломатка е олицетворение именно на това, изтъква "Вашингтон таймс".