Иракската армия започна операция в Басра
Иракската армия започна операция в Басра / снимкa: БГНЕС
Ожесточени сблъсъци противопоставят иракските сили за сигурност и бойци от шиитската армия на Махди на радикалния водач Моктада Садр в Басра, Южен Ирак, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Иракската полиция потвърди, че е започнала операция в града. Целта е да се прочисти Басра от въоръжени въстаници, посочи говорителят на полицията майор Карим ал Зубайди. В болниците са постъпили много ранени цивилни.

Иракският министър-председател Нури ал Марики е в Басра, за да контролира операцията, предприета срещу шиитските милиции.Мараки се намира в иракска военна база, заяви майор Том Холоуей, говорител на британския контингент, разположен на летището на Басра.

Решението за операцията е взето след като в Басра бе въведен полицейски час. Бойците от Армията на Махди са заели позиция, за да попречат на достъпа до четири квартала, които те контролират във втория по големина иракски град с население от 1,5 млн. души, предимно шиити. Басра е главният петролен център в Южен Ирак и единственото морско пристанище на страната. Стълкновенията избухнаха след посещението в Басра на иракския премиер Нури ал Малики, когото привържениците на Садр обвиняват, че монополизира властта и облагодетелства друга шиитска формация - Върховен иракски ислямски съвет.