Инспектори проверяват заводи в Съчуан за потенциален риск
Инспектори проверяват заводи в Съчуан за потенциален риск / снимка: БГНЕС

Китай изпрати 15 хиляди души в засегнатите от катастрофалното земетресение на 12 май райони в провинция Съчуан, за да направят оценка на щетите на индустриалните обекти, съобщава "Синхуа".

Повече от 15 000 служители инспектираха 14 357 компании, сред които 2 949 химически предприятия, уточнява китайската официална информационна агенция, цитирайки министерството на околната среда. Инспекторите откриха 134 случая на потенциален риск, от които 28 бяха разрешени незабавно. Министерството подчертава, че инспекторите са проверили 20-те най-големи предприятия в индустриалния район Шифан, където преобладават химическите компании, и са открили 3 000 тона токсични продукти. Властите са изискали от съответните компании да вземат мерки за безопасност. В други засегнати райони - провинциите Шаанси и Гансу инспекторите са открили 68 високорискови ситуации, като от тях за 54 е намерено незабавно решение.

Ситуацията в планинските райони на Съчуан е стабилна според министерството, което уточнява, че водата е годна за пиене. Властите продължават да почистват от токсични или радиоактивни вещества всички езера, които са се образували от разместването на земните пластове при земетресението и които заплашват да прелеят и от тях да се излеят кални потоци към гъсто населени места. Според последните данни за жертвите от земетресението 68 558 души са загинали, а 18 618 се водят за изчезнали, съобщава БГНЕС.