Индонезия издирва със собствени сили изчезналия самолет на ЕърЕйша
Индонезия издирва със собствени сили изчезналия самолет на ЕърЕйша / снимка: БГНЕС

Индонезия засега издирва със собствени сили изчезналия над нейна територия пътнически самолет на авиокомпания "ЕърЕйша". Това заяви изпълняващият длъжността началник на управлението на въздушния транспорт в индонезийското министерство на транспорта Джоко Муржамоджо, цитиран от ТАСС.

Пет страни официално предложиха съдействието си за търсене на самолета, но засега ние използваме само собствените си възможности, каза Муржамоджо. Сред страните, предложили помощ, той посочи Сингапур, Великобритания, Австралия, Южна Корея и САЩ. По-рано бе съобщено, че и Малайзия е изразила готовност да се включи в спасителната операция.

Самолетът на индонезийското подразделение на "ЕърЕйша", регистрирана в Малайзия, изчезна рано тази сутрин 42 минути, след като излетя от индонезийския град Сурабая, изпълнявайки полет за Сингапур. Връзката с него бе изгубена в района на остров Борнео (Калимантан) над Яванско море.

Изпълнителният директор на "ЕърЕйша" Тони Фернандес заяви, че сега не иска да коментира предположения какво може да е станало със самолета и вместо това ще обърне внимание на близките на пътниците и екипажа, предаде ДПА. На пресконференция, дадена на летището в Сурабая, откъдето излетя самолетът, той каза, че засега в компанията нямат никаква представа какво може да се е случило и допълни, че на този етап предпочита да няма напразни спекулации.

Източник: БТА