Идентифицираха мъжа и детето от последното видео с екзекуция на ИД
Идентифицираха мъжа и детето от последното видео с екзекуция на ИД / netinfo

Мъжът и момчето, които се появяват в смразяващо видео на джихадистката групировка "Ислямска държава", показващо убийството на предполагаем израелски шпионин, са идентифицирани като френски граждани, предаде Асошиейтед прес.

Следователи сега проверяват и дали мъжът е свързан с екстремиста Мохамед Мера, който през 2012 година ликвидира седем души в различни френски градове, преди да бъде убит от командоси в Тулуза.

Агенцията се позовава на пожелал анонимност официален представител с близки връзки с разузнавателните служби. Мъжът от пропагандното видео на ИД, разпространено късно във вторник, говори с френски южняшки акцент. Той прилича на доведения брат на Мохамед Мера. Във видеото мъжът възхвалява атаките срещу евреите, извършени във "вашия собствен бастион във Франция". Той е застанал зад пленника, а момчето е до него. Мъжът казва: "Тук са младите лъвове на халифата", след което детето застрелва пленника в главата.

Говорителят на френското правителство Стефан льо Фол описа виждащото се на видеото като ужасяващо убийство, но отказа да коментира от каква националност са екзекуторите, посочва АП. Франс прес припомня, че видеото беше с продължителност над 10 минути и се появи в джихадистки сайтове. На него момчето е с дълга роба и стои до джихадиста, възхваляващ атентатите срещу евреи, за когото се предполага, че е роднина на Мохамед Мера.

Франс прес посочва, че убитият на записа заложник е израелският арабин Мухамад Саид Исмаил Мусалам, обвинен от ИД, че е шпионирал за Израел. Той беше ликвидиран от момчето с изстрел в челото. После момчето стреля още три пъти в трупа му.

Джихадист, загинал в самоубийствен атентат в Тикрит по-рано тази седмица, е френски тийнейджър, посочва АП. По-рано ИД обяви, че загиналият е Абу Али ал Фиранси (б. ред.: Французина).

Източник: БТА