/ iStock/Getty Images
Кремъл заяви, че хората без имунизация или имунитет срещу COVID-19 няма да могат да работят на всяко работно място в Русия, и допълни, че те може да станат обект на дискриминация, предаде Ройтерс.

"Реалността е такава, че неминуемо ще се стигне до дискриминация. Хората без ваксинация или имунитет няма да могат да работят навсякъде. Не е възможно. Това ще представлява заплаха за тези около тях", каза пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия праща в неплатен отпуск служители, отказващи ваксинация срещу COVID-19

В понеделник президентът Владимир Путин предупреди, че положението с коронавируса в някои руски региони се влошава. На този фон властите започнаха да пропагандират идеята за редовни реимунизации с цел да спрат рязкото увеличение на новите случаи на заразяване.

За изминалите 24 часа Русия е отчела 546 смъртни случая, свързани с коронавируса, най-големия регистриран брой за денонощие от февруари; също за изминалите 24 часа са установени и 16 715 нови случая на заразяване, което показва, че драстичното повишение на заболеваемостта, което според властите се дължи на новия вариант Делта на коронавируса, продължава.

Москва с нов черен рекорд на случаите на COVID-19

Властите се опитват да накарат хората да се ваксинират. Те предлагат на тези, които го направят, възможности да спечелят нов автомобил или жилище, и заплашват други, които не го направят, със загуба на доходи и уволнение.

В петък Кремъл заяви, че повишената заболеваемост се дължи на нежеланието на хората да се ваксинират и на "нихилизъм".

Русия одобри четири ваксини местно производство и продаде дози от флагмана на ваксините си "Спутник V" на много чужди страни.
БТА