/ ThinkStock/Getty Images
Митническите власти на пристанище Ротердам конфискуваха 90 000 бутилки водка, за които се твърди, че били предназначени за подложената на санкции Северна Корея.

Руската „огнена вода“ била на борда на китайски товарен кораб. За операцията на службите се съобщава в навечерието на срещата на върха в Ханой между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

СНИМКИ от пристигането на Ким Чен-ун във Виетнам (СНИМКИ)

Според холандския вестник „АD“ водката е била предназначена за Ким Чен Ун и командването на армията. Холандските митници препредадоха съобщението на медията, но отказаха коментар пред АФП дали севернокорейският лидер е бил адресат на пратката.

„Една невероятна история – прилича на нещо, което си чел в трилър“, каза говорителят на холандските митници Роул Велеман.

Бутилките луксозно питие били открити в 3000 кашона, в контейнер, натоварен в Хамбург на борда на „Небула“ - кораб, собственост на китайската Cosco.

И Тръмп пристигна в Ханой за втората си среща с Ким Чен-ун (СНИМКИ)

“Източници ни насочиха към този контейнер, че бил предназначен за Северна Корея. Това беше достатъчно основание да действаме“, каза Велеман. Само че операцията се оказала трудна, тъй като контейнерът бил под корпус на самолет, който трябвало да бъде вдиган с кран. И агентите открили каквото търсели. „Беше водка, пътуваща за северна Корея. Не можем да потвърдим, че е била предназначена за Ким Чен Ун“, каза Велеман.

Арестуваните бутилки водка може да бъдат или унищожени, или продадени.
БГНЕС