Хиляди италианци протестираха срещу закон за съжителство без брак
Хиляди италианци протестираха срещу закон за съжителство без брак / снимка: BGNES

Десетки хиляди италианци протестираха срещу приемането на закон, който ще признае за законни съжителствата без сключен брак, включително между хомосексуалисти, предадоха осведомителните агенции.

Законопроектът, който предстои да бъде гласуван в парламента, предизвика разногласия в управляващата коалиция, разгневи Римокатолическата църква и предизвика яростен дебат в Италия,.

Размахвайки плакати и танцувайки в ритъма на биещи барабани пред римската катедрала "Сан Джовани ин Латерано", се събраха вярващи католици и консервативни политици. Министърът на образованието Джузепе Фиорони заяви, че от този митинг идва послание за необходимостта от диалог за семейството, което е "основен приоритет на нацията".

Организаторите, които предварително разпространиха милиони листовки за проявата, са от светски католически групи и семейни асоциации. Въпреки че протестът бе одобрен от някои италиански епископи, нито Ватиканът, нито Епископалната конференция на Италия изразиха официалната си подкрепа за него.

Очакваше се в проявата да участват около 250 хиляди души, но според организаторите участниците са били 750 хиляди.