В резултат на сериозна криза с електричеството в първия ден на Новата година ще са необходими поне 72 часа, за да се нормализират напълно полетите в столицата на Филипините Манила. Това заяви в понеделник високопоставен служител.

Международното летище "Ниной Акино" "наистина не функционира напълно", заяви Сезар Чионг, генерален директор на летищните власти. "До вчера приемахме около 20 пристигащи самолета на час. В момента приемаме само по 15 пристигащи на час, но няма ограничения за заминаващите", каза Чионг пред местната телевизия ABS-CBN.

Броят на жертвите от наводненията на Филипините нарасна до 44 души (СНИМКИ)

В неделя на главното международно летище в Манила имаше прекъсване на електрозахранването, което засегна полетите и остави блокирани хиляди пътници. Сривът засегна радарното и комуникационното оборудване, като са отмени почти всички полети от сутринта до вечерта в неделя.

"Въз основа на опита ни от последния тайфун ще са необходими около 72 часа, за да могат авиокомпаниите да нормализират работата си. Такава е прогнозата", каза Чионг.

Той каза, че двете непрекъсваеми устройства (UPS), обслужващи летището, са отказали в неделя и че властите са се прехвърлили на търговски доставчик на електроенергия, който "е предизвикал рязко повишаване на напрежението" с 380 волта вместо нормалните 220.

"Заради пренапрежението някои от съоръженията, с които разполага (летището), всъщност се повредиха ...това е част от основния проблем, поради който нямаше радио, нямаше радар, нямаше интернет и комуникация", обясни Чионг.
БГНЕС