Хамид Карзай настоя за по-бързо изтегляне на западните сили от Афганистан
Хамид Карзай настоя за по-бързо изтегляне на западните сили от Афганистан / снимка: Reuters

Афганистанският президент Хамид Карзай призова западните сили да предадат възможно най-скоро отговорността за сигурността на страната на правителството му, в отговор на последния скандал със снимки на американски войници, които позират до трупове на талибани, предаде Франс прес.

Карзай отбелязва в комюнике, че да се правят снимки на тленни останки и да се споделят с други хора е отвратително, провокативно и нечовешко деяние от страна на американските войници и припомни, че други неотдавнашни скандали са подхранили гнева на афганистанците и на международната общност.

Според Карзай единственият начин да се сложи край на подобни събития е да се ускори предаването на отговорността за сигурността на афганистанските сили, за да може страната да поеме в ръце собствената си съдба и за да не позволи на чуждестранните сили да повтарят подобни действия, посочва БТА.

Вестник "Лос Анджелис таймс" публикува в сряда снимки на американски войници, които позират през 2010 година с афганистански полицаи и убити бунтовници, някои с отрязани крайници.

Международните сили под командването на НАТО, които подкрепят правителството на Карзай в борбата с талибанските бунтовници, предвиждат да изтеглят всички военни от страната и да предадат на афганистанските сили отговорността за сигурността до края на 2014 година. Карзай няколко пъти настоя за ускоряване на този процес.

Същевременно стана ясно, че Австралия ще остане в бойна готовност в Афганистан до края на 2014 година. Това заявиха министрите на външните работи и на отбраната на страната, цитирани от ДПА. "Всички ние трябва да продължим присъствието си в подкрепа на афганистанските национални сили за сигурност и да бъдем в бойна готовност до окончателното приключване на прехода в края на 2014 година", казаха външният министър Боб Кар и министърът на отбраната Стивън Смит пред свои колеги от НАТО в Брюксел.

Австралия има около 1550 войници в Афганистан. 32 нейни военнослужещи бяха убити, а 209 ранени. Според проучвания на общественото мнение над 70 на сто от австралийците са против войната в Афганистан.