Говорителят на Белия дом Шон Спайсър
Говорителят на Белия дом Шон Спайсър / БГНЕС, архив
Говорителят на Белия дом Шон Спайсър - един от най-важните гласове на правителството - подаде оставка, след като президентът Доналд Тръмп назначи за директор на комуникациите на Белия дом финансиста от Уолстрийт Антъни Скарамучи, предадоха Франс прес и Ройтерс. Спайсър съвместява понастоящем и функциите на шеф на комуникациите и ще остане на поста до август, а новият говорител на Белия дом е досегашната му заместничка Сара Сандърс.
 

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър
БГНЕС, архив

Американски медии съобщават, че 45-годишният Спайсър е подал оставка, защото бил твърдо несъгласен с назначението на Скарамучи, посочва АФП.

Говорителят на Белия дом: Журналисти просто искат да са звезди в YouTube
 

Финансистът от Уолстрийт Антъни Скарамучи
БГНЕС

53-годишният Скарамучи ръководи инвестиционна фирма и ще замени Майкъл Дубке, който подаде оставка на 18 май. Дубке посочи лични причини за оттеглянето си. Досега Спайсър временно изпълняваше длъжността му.

Постът директор на комуникациите на хартия е със стратегическо значение, но говорителят на Белия дом е лицето и гласът на правителството, отбелязва АФП.

ДПА отбелязва, че Скарамучи е изявен поддръжник на Тръмп с малък политически опит. Очаква се той да заеме новия си пост през август според служител в Белия дом, цитиран от Ройтерс.

Си Ен Ен изпрати художник да отразява брифинг в Белия дом
 

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър
БГНЕС, архив

Оставката и назначението съвпадат с криза, разтърсваща Белия дом заради разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса на Русия в изборния процес в САЩ през 2016 г. и за таен сговор с предизборния екип на Тръмп с Москва, напомня АФП.
БТА, БГНЕС