Европейската комисия с нов коментар за кравата Пенка. Животното се превърна в тема на разговор на регулярната пресконференция на комисията, след като британски журналисти поискаха мнението на Брюксел за съдбата на известното животно. Говорителят на ЕК дори направи асоциация с Брекзит, съобщава NOVA.

"Ако търсите шега, съм готов да импровизирам. Да живее кравата Пенка! А да напуснеш Европейския съюз и после да се върнеш е ОК", каза говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас.

Край на драмата: Кравата Пенка ще живее, връщат я на собственика ѝ

Днес стана ясно, че кравата Пенка, която през май избяга в Сърбия и по-късно бе върната у нас, ще живее. Кравата беглец няма да бъде евтаназирана и до края на седмицата ще бъде върната на собственика си Иван Харалампиев от село Копиловци.


Историята на кравата Пенка, която избяга в Сърбия (ВИДЕО)

Случаят с кравата Пенка придоби световна известност. Тя била на пасище в Мазарачево, където се е отделила от стадото на Иван Харалампиев. Животното прекоси границата при пункта Олтоманци и прекара 15 дни на територията на западната ни съседка, след което се върна у дома. Заради това от агенцията по храните искаха да я умъртвят с мотива, че това е изискване на европейското законодателство. Стопанинът на кравата обаче направи медийно достояние казуса и започна кампания за нейното спасяване.

И сър Пол Маккартни – бившият член на легендарните „Бийтълс”, се включи с коментар за съдбата на кравата Пенка. „Мисля, че би било наистина чудесно, ако тази бременна крава получи помилване. Тя не е направила нищо лошо”, написа той във „Фейсбук” и посочи линк към петицията за спасяването на кравата. Преди дни стана ясно, че Пенка не е бременна.